In de media

Bekijk of lees hier mijn publieke optredens en interviews van de afgelopen tijd!

Ik werd door Ariejan van Korteweg geïnterviewd over framing voor een artikel over taal rond de vluchtelingenkwestie in de Volkskrant. Je kunt ‘t teruglezen op de site van de Volkskrant!

artikel VK

Op Prinsjesdag gaat het niet alleen over de inhoud van de Troonrede, maar ook over de vorm. Ik mocht op Radio 1 in het NOS-journaal mijn voorspellingen delen en ‘s middags evalueren op Radio 2 hoe ik vond dat de daadwerkelijke toespraak was uitgepakt.

Troonrede NOS

Op vrijdag 14 maart werd ik geïnterviewd door de Belgische Radio 1 over de framing rond het conflict in Oekraïne. Je kunt ‘t hier online terugluisteren!

Radio 1 interview framing Krim

Op Prinsjesdag werd ik gevraagd door WNL’s Avondspits op Radio 1 om iets te vertellen over de retorische power (of meer het gebrek eraan) van de Troonrede 2013. Luister hier het fragment terug.

Hoera, het Taalcongres komt er weer aan! Voor iedereen die in het dagelijks leven schrijft, spreekt of iets anders taligs doet of wil doen. Veel leuke workshops van docenten uit de praktijk. Inschrijven kan nog, op 10 oktober is het zover. En als je wilt staat hier een filmpje met wat ik ga doen op het congres!

Han Ceelen van Communicatie Magazine (juni 2013) interviewde mij, Kaj Leers, Hans de Bruijn, Jack de Vries en Jan Kuitenbrouwer over onze top 3 frames van de afgelopen tijd. Ik ging voor de frames van 50-plus, FNV Bondgenoten en hoe Roemer geframed werd in de Tweede Kamerverkiezingen 2012. Leuk artikel!

In juni 2013 stond ik er, en – hoera! – in juni 2014 ben ik weer te zien en horen op het seminar ‘De kunst van het vragen stellen’ van Denkproducties in Amsterdam. Een aanrader, want naast framing gaat het ook over ondervragen, mensen op de praatstoel krijgen, steengoed debatteren en leugens ontmaskeren!

Jeanine Mies schreef een leuk artikel over de onbedoelde kracht van de ontkenning, waarin onder andere ik vertel waarom de ontkenning zo’n gevaarlijk ding is voor sprekers en luisteraars. Je kunt het hier online lezen, leestip!

De redactie van het wetenschappelijk tijdschrift Bestuurskunde van de Vereniging Bestuurskunde heeft me gevraagd een essay te schrijven over de neurolinguïstische kant van framing. Ik gebruik hierbij een kleine casus over het fenomeen ‘crisis’. Deze hele editie van het tijdschrift gaat over framing, maar is helaas niet los te bestellen. Een abonnement aanvragen kan hier. Mocht je graag mijn artikel willen lezen, stuur me dan een mailtje, dan stuur ik de tekst door!

Ik sta met een artikel over framing in het nieuwe boek ‘Communicatie NU’ dat geredigeerd werd door Betteke van Ruler en een verzameling van allerlei artikelen, interviews en essays van communicatiewetenschappers en specialisten. Leuk om aan mee te werken, het is een mooi en gevarieerd boek geworden! Voor de liefhebber, Bol.com heeft ‘m in de collectie.

Oh oh oh die verkiezingstijd! Het ging eind augustus 2012 en begin september nauwelijks ergens anders meer over en ik werd regelmatig door radiomakers uitgenodigd om commentaar te leveren op de stand van zaken. Zo was ik bij het Mediaforum van de NRCV voor het programma Lunch! samen met Malou van Hintum en was ik te horen bij WNL Nacht en WNL Avondspits. Die kun je helaas niet meer terugluisteren, maar mijn lange optreden bij Lunch! hoor je hier.

In WNL’s Half8 Live van 2 augustus commentaar gegeven op het campagnefilmpje van het CDA (ik had ook aardige dingen over Buma gezegd, maar die hebben het fragment – helaas voor Buma – niet gehaald). Kijk hier de aflevering terug (vanaf 40:00 komt ‘t fragment).

Promofilmpje voor het Taalcongres II waar ik 13 september spreek. Ik geef daar een lezing over hoe framing werkt en hoe je ’t zelf kan gebruiken in je werk. Bekijk hier het filmpje.

Artikel geschreven door Angélique van Drunen (communicatie-advisieur bij BZK) naar aanleiding van de workshop die ik voor de Academie voor Overheidscommunicatie gaf. Download hier het artikel.

Interview over de framing van ontwikkelingssamenwerking op de website van Vice Versa. Over de twee grootste frames die er lijken te zijn en wat voor consequenties dit heeft voor het beeld van ontwikkelingssamenwerking. Lees hier het interview!

Te gast bij het politieke programma Politieke Junkies in de Balie om te praten met over de val van het kabinet Rutte I en hoe het nieuws gespind en geframed werd door de diverse politieke partijen. Dit evenement vindt eens per maand plaats en is een absolute aanrader voor als je geïnteresseerd bent in politiek!

In het televisieprogramma Vandaag de Dag van WNL naar aanleiding van het politiek evenement ‘President’s Night & All American Breakfast: The morning after Super Tuesday’ georganiseerd door BKB Het Campagnebureau. Ik zat daar in een panel met Hans Anker en Twan Huys en discussieerden onder leiding van Martijn de Greve over de manier waarop presidentskandidaten in Amerika campagnevoeren. Bekijk hier het fragment (vanaf 05:00).

Genoemd in een artikel in de Volkskrant over de communicatiestrategie van Geert Wilders. Lees hier het artikel.

Artikel op de website van tijdschrift De Helling over framing en waarom het onvermijdelijk is. Lees hier het artikel.