Welkom bij Taalstrategie!

okt. 07, 2010

Dit is ons blog en tevens portfolio waarop we (on)regelmatig zullen schrijven over effectieve en mooie taal. Als retorica-specialisten zijn we dol op teksten.



Teksten die enorm succesvol zijn, of juist totaal mislukt. Beiden zijn even leuk. Het uitpluizen waar waarom iets zo goed is of hoe het beter kan is een spannende klus. Waarom wordt een bepaalde toespraak zo goed ontvangen? Wat is het (on)wenselijke effect van een gekozen frame in een tekst? Hoe kan stijl het beste aansluiten bij de kernboodschap? Dit soort vraagstukken brengen ons in een opperbeste stemming!


De resultaten van onze nieuwsgierigheid delen we graag met je, in de vorm van (elders gepubliceerde) artikelen, analyses en boekrecensies. Geniet met ons mee en en als u ons wil uitdagen met moeilijke vragen en discussie: graag!


Deel dit artikel:

Andere artikelen

17 apr., 2024
Het is feest! Komende vrijdag ontvangt onze oud-stagiair Iris van Weenen namelijk haar masterdiploma! Haar stage bij ons was onderdeel van haar masteropleiding Neerlandistiek en haar superinteressante scriptieonderzoek naar de overeenkomsten tussen talige en visuele frames heeft haar uiteindelijk dat felbegeerde papiertje van de Universiteit Leiden opgeleverd.
09 apr., 2024
Eerder schreven we al eens een artikel over hoe taal je denken beïnvloedt . De conclusie daarvan was: taal is verre van neutraal en heeft zelfs invloed op hoe je de wereld om je heen ervaart. Afhankelijk van de taal die je spreekt kun je bijvoorbeeld bepaalde kleuren beter zien, of onthoud je beter wie precies de schuldige was bij een ongeluk. De manier waarop je iets zegt, heeft effect op hoe we de wereld zien, wat we een logische vervolgstap vinden of wie we aanwijzen als probleemveroorzaker. Een nieuwe Duitse studie vond voor deze conclusie nieuw bewijs én laat zien hoe het invloed heeft op niet alleen ons heden, maar ook onze toekomst.
04 apr., 2024
Misschien dat je nooit in een verhitte online discussie terecht bent gekomen, maar ook in het ‘echte’ leven gebeurt het regelmatig dat we ons gelijk proberen te halen door meer en meer feiten over de ander uit te strooien of dezelfde feiten keer op keer te herhalen. Met toch vaak hetzelfde resultaat: de ander raakt niet overtuigd van jouw visie en sterker nog, hij (of zij) lijkt alleen maar meer overtuigd te zijn van zijn eigen, duidelijk verkeerde, standpunt. Frustrerend!
Share by: