Beluister, bekijk en lees hier onze publieke optredens en interviews van de afgelopen tijd!
Beluister, bekijk en lees hier onze publieke optredens en interviews van de afgelopen tijd!
Misschien denk je: cijfers zijn feitelijk en altijd hetzelfde. Maar die vlieger gaat niet op. RTL Nieuws maakte een mooi item waarin Sarah uitlegt hoe in het immigratiedebat geframed wordt.
We mochten een tijdje terug waanzinnig interessant onderzoek doen naar de beeldvorming rond palliatieve zorg in Nederland. Het mooie van ons vak is dat je niet alleen telkens in een nieuw onderwerp mag duiken, maar dat het je soms ook ineens levenslessen meegeeft. Sarah werd door Rob Bruntink van PZNL geïnterviewd over het onderzoek en over haar beeldvorming rond palliatieve zorg.
Het is nogal wat, een nieuw pensioenstelsel. Het 'beste pensioenstelsel ter wereld' begon alweer op leeftijd te komen en daarom kwam er na jaren van gesteggel eindelijk een nieuw plan. Het gaat over 'potjes' en over 'rekenrente'. Lastige materie, maar wel met grote gevolgen! Sarah was te gast bij het programma Het Kamergesprek waarin ze met de andere panelleden het Eerste Kamerdebat rond deze wetswijziging analyseerde.
Het Kamergesprek I
In januari is de grondwet gewijzigd, waardoor handicap en seksuele geaardeid opgenomen zijn in artikel 1 (discriminatie). Sarah was te gast in het programma Het Kamergesprek, waarbij ze samen met andere experts parlementaire debatten uitpluist en uitlegt. Wij keken met een framingbril naar dit debat en wat bleek: niet iedereen vindt deze wijziging een goed idee. Waarom niet?
In de 74e aflevering van de HR Podcast gaat Lindi in op de vraag hoe je met nudging en framing het gedrag van medewerkers positief kan beïnvloeden. Aan de hand van sprekende voorbeelden legt ze uit hoe je hen een ‘duwtje’ in de door jou gewenste richting kunt geven.
In samenwerking met Sterk Techniek-onderwijs regio's Kampen, Zwolle en Noord-West Veluwe ontwikkelden wij de framinggids 'Vastgeroest' om de beeldvorming rondom techniek eerlijker te maken. Naast uitleg, voorbeelden en onderzoeksresultaten geeft de gids ook handvaten om zelf aan de slag te gaan.
Editie NL
Op 2 maart 2022 werd Jolijn geïnterviewd door Editie NL om duiding te geven over taal in oorlogstijd. Hoeveel impact kan taal maken? En wat zegt het dat het woord 'oorlog' in Rusland verboden is? Het fragment is helaas niet meer te bekijken
De website isdatechtzo.nl laat zien hoe nepnieuws werkt en hoe je het kan herkennen. Ze hebben een item gemaakt over framing en een leuk & helder filmpje gemaakt waarin Sarah uitlegt wat framing is en wat het verschil is met nepnieuws.
Parlementaire debatten doen ertoe en hebben impact op iedereen, maar wat wordt er nou echt besproken en waarom? Samen met een wisselend panel van deskundigen pluist presentator Kemal Rijken deze en andere vragen uit in Het Kamergesprek. Sarah is regelmatig te gast. Het programma is iedere donderdag of vrijdag na een belangrijk debat online te zien op YouTube en bij verschillende regionale omroepen.
Een verkleinwoord, wanneer en waarom gebruik je dat eigenlijk? Wat gebeurt er als je het over 'een wijntje' of 'je bedrijfje' hebt? Door LINDA.nl werd Jolijn gevraagd hier iets over te vertellen.
Om meer jongeren te verleiden voor de richting techniek te kiezen, is het belangrijk om goed te letten op framing. Dit stond centraal tijdens de webinar van Sterk Techniekonderwijs (STO-Live), waar Jolijn te gast was om tips te geven en het net uitgebrachte magazine 'Vastgeroest' te promoten.
De Direct Duidelijk Tour is een serie webinarsover duidelijke, inclusieve en bruik-bare overheidscommunicatie en -dienst-verlening. Sarah was te gast voor een webinar over framing.
We zaten in de podcast van Advertising Heroes met Jacarrino Dost om over framing en ons boek Word Meesterframer te praten. Het is een hele leuke aflevering geworden, die ook nog eens is gefilmd! De aflevering kun je terugluisteren op bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcast, Overcast en Stitcher. Terug te kijken via YouTube en de website van Advertising Heroes.
Op 30 januari 2021 was Sarah te horen bij de Taalstaat om te praten over de taal van corona: is oorlogstaal doeltreffend?
Voor het tijdschrift Tekstblad schreven wij een artikel waarin we ten strijde trekken tegen het negatieve imago van framing. Het nummer is helaas niet meer te bestellen.
Dat klimaatverandering de realiteit is … zo ver zijn we wel. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen dat niet alleen begrijpen maar ook actie ondernemen? Achmea schreef een artikel hierover en interviewde Sarah over de kracht van taal.
Wil je je directie overtuigen van je goede idee voor een opleidingsprogramma? Of moet je medewerkers door een verandertraject loodsen? Dan maak je (natuurlijk!) gebruik van framing. Sarah werd hierover geïnterviewd door het HR-platform PW.
Brandpunt Plus interviewde Sarah over ‘taal in coronatijden’. En dat helemaal digitaal!
Je hebt het perfecte plan bedacht om zaken te verbeteren op kantoor. Maar hoe zorg je ervoor dat anderen daar ook zo over denken? Sarah werd hierover geïnterviewd door NU.nl.
In februari 2020 ging het bij Editie NL over weerstand bieden tegen ingesleten verhalen. Jolijn gaf duiding bij het nieuws. Het fragment is helaas niet meer te bekijken.
Of de overheid haar werk goed en zorgvuldig uitvoert en of het met Nederland de goede kant opgaat, ligt aan wie je het vraagt. Afhankelijk van de frames die mensen in hun hoofd hebben, zullen ze met andere argumenten, voorbeelden en toekomst-perspectieven komen. Hoe werken deze ‘overheidsframes’, welke zijn er en wat kun je zelf bijdragen aan het beeld van de overheid? We schreven er een artikel over voor Platform Overheid.
Willen we meer of minder framing? Waarom het antwoord op die vraag ‘Meer natuurlijk!’ is, leggen we uit op de website van HR & Communicatie.
Soms moeten we iets doen omdat ‘de baas’ het wil. Of ‘de overheid’. Of ‘Brussel’. Maar het is geen fraai frame, een ‘moetje’. Het past simpelweg niet goed bij wat onze hersenen doen met zo’n boodschap. We schreven een artikel voor Frankwatching over hoe je zo’n boodschap wél overtuigend brengt.
De podcast ‘Woordwaarde’ op BNR gaat over taal en communicatie, en framing kan als onderwerp natuurlijk niet ontbreken in deze reeks. In de allereerste uitzending gaat Sarah in gesprek met Maria Punch over framing, hoe het onderdeel is van ons dagelijks taalgebruik en hoe je het kunt inzetten om je eigen verhaal beter over het voetlicht te krijgen.
‘Dus wat gaan wij doen?’ wil ons graag allemaal handvatten geven om iets te doen tegen klimaatverandering. Stap 1 in hun ‘Spoedcursus verduurzaming’: tem de wanhoop. Sarah heeft meegewerkt aan de podcast en is te horen in de eerste aflevering die je zowel op Spotify en iTunes als op de website van VN kunt vinden. Daar kun je overigens ook de strip vinden die gemaakt is naar aanleiding van de eerste aflevering.
Het tijdschrift Blauw van pensioenuitvoerder Blue Sky Group (die onder andere de pensioenen beheert van KLM-personeel) heeft ons benaderd voor een interview over framing en pensioenen. Bij de beeldvorming rond pensioenen kan framing een grote rol spelen, want het is bij uitstek een complex en abstract onderwerp.
Naar aanleiding van ons onderzoek voor TechniekTalent.nu vroeg Adformatie om een interview. Hierin legt Sarah uit wat we precies te weten zijn gekomen en geeft ze tips om jongeren te interesseren voor techniek.
Voor TechniekTalent.nu hebben we onderzoek gedaan naar de frames die spelen rondom techniekopleidingen en -banen. Sarah geeft alvast drie tips om rekening mee te houden. Meer weten over de invloed van taal bij techniekpromotie?
Op BNR ging het begin juni over de macht en kracht van taal. Kan het veranderen van een woord ook zorgen voor een cultuur-verandering? Of heeft het totaal geen zin om mbo’ers vanaf nu studenten te noemen? Sarah werd gevraagd om een bijdrage te leveren.
Vloggende ministers, wie houdt er niet van? Maar wat blijkt: het is allemaal een communicatiestrategie. Is dat nou erg of niet? Sarah werd in mei geïnterviewd door Jurjen van den Bergh over dit onderwerp. Het fragment is helaas niet meer te beluisteren.
Door Radio 1 werden Baldwin van Gorp en Sarah in november gevraagd om hun visie te geven op framing tijdens het Nationale Taaldebat. Ook kozen ze de ‘Framing top tien’ van 2017.
In september werden Nel Ruigrok en Sarah geïnterviewd door Reinier Kist van het NRC over onderzoek dat we hebben uitgevoerd in samenwerking met Stichting Democratie en Media. We hebben onderzocht hoe de berichtgeving over moslims gekleurd is. Het bleek dat over Nederlanders vaak veel positiever wordt geschreven dan over moslims en dat dit zorgt voor de versterking van bepaalde associaties en vooroordelen die we hebben over deze bevolkingsgroepen.
Sarah ging op bezoek bij Frits Spits van de Taalstaat om te praten over framing tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Welke frames ‘plakten’ goed en welke minder?
RTLZ wilde in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2017 weten welke politici slim aan het framen waren. Sarah gaf een inkijkje in de aanpak van drie lijsttrekkers.
In februari 2017 vroeg BNR Nieuwsradio Sarah hoe Wilders nepnieuws als strategie gebruikte om zieltjes te winnen in de verkiezings-periode.
In januari 2017 werd Sarah bevraagd door Trouw over hoe er wordt geframed rond vluchtelingen naar aanleiding van de typering van de Telegraaf van vluchtelingen als ‘asielplaag’.
In december 2016 was Sarah op bezoek bij 7ditches om door Lars Sørensen geïnterviewd te worden over framing en waarom het voor ondernemers zo belangrijk is.
Bij EenVandaag vertelde Sarah in december 2015 over de communicatiestijl van Donald Trump en waarom er zo veel mensen door verleid worden.
Het AD vroeg Sarah in december 2015 hoe we moeten praten over ISIS. Wat is de kracht van woorden in extreme tijden?
Sarah werd door Ariejan van Korteweg geïnterviewd over framing voor een artikel over taal rond de vluchtelingenkwestie in de Volkskrant.
Op Prinsjesdag gaat het niet alleen over de inhoud van de Troonrede, maar ook over de vorm. Sarah mocht op Radio 1 in het NOS-journaal haar voorspellingen delen en ‘s middags evalueren op Radio 2 hoe ze vond dat de daadwerkelijke toespraak was uitgepakt.
Op vrijdag 14 maart werd Sarah geïnterviewd door de Belgische Radio 1 over de framing rond het conflict in Oekraïne. Dit fragment is helaas niet meer te beluisteren.
Op Prinsjesdag werd Sarah gevraagd door WNL’s Avondspits op Radio 1 om iets te vertellen over de retorische power (of meer het gebrek eraan) van de Troonrede 2013. Het fragment is helaas niet meer terug te luisteren.
Han Ceelen van Communicatie Magazine (juni 2013) interviewde Sarah, Kaj Leers, Hans de Bruijn, Jack de Vries en Jan Kuitenbrouwer over onze top 3 frames van de afgelopen tijd. Sarah ging voor de frames van 50-plus, FNV Bondgenoten en hoe Roemer geframed werd in de Tweede Kamerverkiezingen 2012. Het artikel is helaas niet online te vinden.
Jeanine Mies schreef in Tekstblad een leuk artikel over de onbedoelde kracht van de ontkenning, waarin onder andere Sarah vertelt waarom de ontkenning zo’n gevaarlijk ding is voor sprekers en luisteraars.
De redactie van het wetenschappelijk tijdschrift Bestuurskunde van de Vereniging Bestuurskunde heeft Sarah gevraagd een essay te schrijven over de neurolinguïstische kant van framing. Sarah gebruikt hierbij een kleine casus over het fenomeen ‘crisis’. Deze hele editie van het tijdschrift gaat over framing!
Sarah staat met een artikel over framing in het nieuwe boek ‘Communicatie NU’ dat geredigeerd werd door Betteke van Ruler en een verzameling van allerlei artikelen, interviews en essays van communicatie-wetenschappers en specialisten. Het is een mooi en gevarieerd boek geworden! Voor de liefhebber, Bol.com heeft ‘m in de collectie.
Oh oh oh die verkiezingstijd! Het ging eind augustus 2012 en begin september nauwelijks ergens anders meer over en Sarah werd regelmatig door radiomakers uitgenodigd om commentaar te leveren op de stand van zaken. Zo was ze bij het Mediaforum van de NCRV voor het programma Lunch! samen met Malou van Hintum en was ze te horen bij WNL Nacht en WNL Avondspits. Het is helaas allemaal niet meer terug te kijken of luisteren.
In WNL’s Half8 Live van 2 augustus heeft Sarah commentaar gegeven op het campagne-filmpje van het CDA (ze had ook aardige dingen over Buma gezegd, maar die hebben het fragment – helaas voor Buma – niet gehaald). Je kunt de aflevering terugkijken via de knop. hieronder (vanaf 41:30 komt ‘t fragment).
Angélique van Drunen (communicatie-advisieur bij BZK) heeft naar aanleiding van de workshop die Sarah voor de Academie voor Overheidscommunicatie gaf een artikel geschreven.
Op de website van Vice Versa staat een interview over de framing van ontwikkelings-samenwerking. Over de twee grootste frames die er lijken te zijn en wat voor consequenties dit heeft voor het beeld van ontwikkelings-samenwerking.
Sarah was te gast bij het politieke programma Politieke Junkies in de Balie om te praten over de val van het kabinet Rutte I en hoe het nieuws gespind en geframed werd door de diverse politieke partijen.
Sarah was te zien in het televisieprogramma Vandaag de Dag van WNL naar aanleiding van het politiek evenement ‘President’s Night & All American Breakfast: The morning after Super Tuesday’, georganiseerd door BKB Het Campagnebureau. Ze zat daar in een panel met Hans Anker en Twan Huys, waarin ze discussieerden onder leiding van Martijn de Greve over de manier waarop presidents-kandidaten in Amerika campagnevoeren. Het fragment is helaas niet meer te bekijken.
Sarah werd genoemd in een artikel in de Volkskrant over de communicatiestrategie van Geert Wilders.
Voor de website van tijdschrift De Helling schreef Sarah een artikel over framing en waarom het onvermijdelijk is. Het is helaas niet meer. te lezen.
Misschien denk je: cijfers zijn feitelijk en altijd hetzelfde. Maar die vlieger gaat niet op. RTL Nieuws maakte een mooi item waarin Sarah uitlegt hoe in het immigratiedebat geframed wordt.
We mochten een tijdje terug waanzinnig interessant onderzoek doen naar de beeldvorming rond palliatieve zorg in Nederland. Het mooie van ons vak is dat je niet alleen telkens in een nieuw onderwerp mag duiken, maar dat het je soms ook ineens levenslessen meegeeft. Sarah werd door Rob Bruntink van PZNL geïnterviewd over het onderzoek en over haar beeldvorming rond palliatieve zorg.
Het is nogal wat, een nieuw pensioenstelsel. Het 'beste pensioenstelsel ter wereld' begon alweer op leeftijd te komen en daarom kwam er na jaren van gesteggel eindelijk een nieuw plan. Het gaat over 'potjes' en over 'rekenrente'. Lastige materie, maar wel met grote gevolgen! Sarah was te gast bij het programma Het Kamergesprek waarin ze met de andere panelleden het Eerste Kamerdebat rond deze wetswijziging analyseerde.
In januari is de grondwet gewijzigd, waardoor handicap en seksuele geaardeid opgenomen zijn in artikel 1 (discriminatie). Sarah was te gast in het programma Het Kamergesprek, waarbij ze samen met andere experts parlementaire debatten uitpluist en uitlegt. Wij keken met een framingbril naar dit debat en wat bleek: niet iedereen vindt deze wijziging een goed idee. Waarom niet?
In de 74e aflevering van de HR Podcast gaat Lindi in op de vraag hoe je met nudging en framing het gedrag van medewerkers positief kan beïnvloeden. Aan de hand van sprekende voorbeelden legt ze uit hoe je hen een ‘duwtje’ in de door jou gewenste richting kunt geven.
In samenwerking met Sterk Techniek-onderwijs regio's Kampen, Zwolle en Noord-West Veluwe ontwikkelden wij de framinggids 'Vastgeroest' om de beeldvorming rondom techniek eerlijker te maken. Naast uitleg, voorbeelden en onderzoeksresultaten geeft de gids ook handvaten om zelf aan de slag te gaan.
Op 2 maart 2022 werd Jolijn geïnterviewd door Editie NL om duiding te geven over taal in oorlogstijd. Hoeveel impact kan taal maken? En wat zegt het dat het woord 'oorlog' in Rusland verboden is? Het fragment is helaas niet meer te bekijken
De website isdatechtzo.nl laat zien hoe nepnieuws werkt en hoe je het kan herkennen. Ze hebben een item gemaakt over framing en een leuk & helder filmpje gemaakt waarin Sarah uitlegt wat framing is en wat het verschil is met nepnieuws.
Parlementaire debatten doen ertoe en hebben impact op iedereen, maar wat wordt er nou echt besproken en waarom? Samen met een wisselend panel van des-kundigen pluist presentator Kemal Rijken deze en andere vragen uit in Het Kamer-gesprek. Sarah is regelmatig te gast. Het programma is iedere donderdag of vrijdag na een belangrijk debat online te zien op YouTube en bij verschillende regionale omroepen.
Een verkleinwoord, wanneer en waarom gebruik je dat eigenlijk? Wat gebeurt er als je het over 'een wijntje' of 'je bedrijfje' hebt? Door LINDA.nl werd Jolijn gevraagd hier iets over te vertellen.
Om meer jongeren te verleiden voor de richting techniek te kiezen, is het belangrijk om goed te letten op framing. Dit stond centraal tijdens de webinar van Sterk Techniek-onderwijs (STO-Live), waar Jolijn te gast was om tips te geven en het net uitgebrachte magazine 'Vastgeroest' te promoten.
De Direct Duidelijk Tour is een serie webinarsover duidelijke, inclusieve en bruikbare over-heidscommunicatie en -dienst-verlening. Sarah was te gast voor een webinar over framing.
We zaten in de podcast van Advertising Heroes met Jacarrino Dost om over framing en ons boek Word Meester-framer te praten. Het is een hele leuke aflevering geworden, die ook nog eens is gefilmd! De aflevering kun je terugluisteren op bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcast, Overcast en Stitcher. Terug te kijken via YouTube en de website van Advertising Heroes.
Op 30 januari 2021 was Sarah te horen bij de Taalstaat om te praten over de taal van corona: is oorlogstaal doeltreffend?
Voor het tijdschrift Tekstblad schreven wij een artikel waarin we ten strijde trekken tegen het negatieve imago van framing. Het nummer is helaas niet meer te bestellen.
Dat klimaatverandering de realiteit is … zo ver zijn we wel. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen dat niet alleen begrij-pen maar ook actie onder-nemen? Achmea schreef een artikel hierover en interviewde Sarah over de kracht van taal.
Wil je je directie overtuigen van je goede idee voor een opleidingsprogramma? Of moet je medewerkers door een verandertraject loodsen? Dan maak je (natuurlijk!) gebruik van framing. Sarah werd hierover geïnterviewd door het HR-platform PW.
Brandpunt Plus interviewde Sarah over ‘taal in coronatijden’. En dat helemaal digitaal!
Je hebt het perfecte plan bedacht om zaken te verbeteren op kantoor. Maar hoe zorg je ervoor dat anderen daar ook zo over denken? Sarah werd hierover geïnterviewd door NU.nl.
In februari 2020 ging het bij Editie NL over weerstand bieden tegen ingesleten verhalen. Jolijn gaf duiding bij het nieuws. Het fragment is helaas niet meer te bekijken.
Of de overheid haar werk goed en zorgvuldig uitvoert en of het met Nederland de goede kant opgaat, ligt aan wie je het vraagt. Afhankelijk van de frames die mensen in hun hoofd hebben, zullen ze met andere argumenten, voor-beelden en toekomst-perspectieven komen. Hoe werken deze ‘overheidsframes’, welke zijn er en wat kun je zelf bijdragen aan het beeld van de overheid? We schreven er een artikel over voor Platform Overheid.
Willen we meer of minder framing? Waarom het ant-woord op die vraag ‘Meer natuurlijk!’ is, leggen we uit op de website van HR & Communicatie.
Soms moeten we iets doen omdat ‘de baas’ het wil. Of ‘de overheid’. Of ‘Brussel’. Maar het is geen fraai frame, een ‘moetje’. Het past simpelweg niet goed bij wat onze hersenen doen met zo’n boodschap. We schreven een artikel voor Frankwatching over hoe je zo’n boodschap wél overtuigend brengt.
De podcast ‘Woordwaarde’ op BNR gaat over taal en communicatie, en framing kan als onderwerp natuurlijk niet ontbreken in deze reeks. In de allereerste uitzending gaat Sarah in gesprek met Maria Punch over framing, hoe het onderdeel is van ons dagelijks taalgebruik en hoe je het kunt inzetten om je eigen verhaal beter over het voetlicht te krijgen.
‘Dus wat gaan wij doen?’ wil ons graag allemaal handvatten geven om iets te doen tegen klimaatverandering. Stap 1 in hun ‘Spoedcursus verduur-zaming’: tem de wanhoop. Sarah heeft meegewerkt aan de podcast en is te horen in de eerste aflevering die je zowel op Spotify en iTunes als op de website van VN kunt vinden. Daar kun je overigens ook de strip vinden die gemaakt is naar aanleiding van de eerste aflevering.
Het tijdschrift Blauw van pensioenuitvoerder Blue Sky Group (die onder andere de pensioenen beheert van KLM-personeel) heeft ons benaderd voor een interview over framing en pensioenen. Bij de beeldvorming rond pensioenen kan framing een grote rol spelen, want het is bij uitstek een complex en abstract onderwerp.
Naar aanleiding van ons onderzoek voor Techniek-Talent.nu vroeg Adformatie om een interview. Hierin legt Sarah uit wat we precies te weten zijn gekomen en geeft ze tips om jongeren te interesseren voor techniek.
Voor TechniekTalent.nu hebben we onderzoek gedaan naar de frames die spelen rondom techniekopleidingen en -banen. Sarah geeft alvast drie tips om rekening mee te houden. Meer weten over de invloed van taal bij techniekpromotie?
Op BNR ging het begin juni over de macht en kracht van taal. Kan het veranderen van een woord ook zorgen voor een cultuur-verandering? Of heeft het totaal geen zin om mbo’ers vanaf nu studenten te noemen? Sarah werd gevraagd om een bijdrage te leveren.
Vloggende ministers, wie houdt er niet van? Maar wat blijkt: het is allemaal een communicatie-strategie. Is dat nou erg of niet? Sarah werd in mei geïnterviewd door Jurjen van den Bergh over dit onderwerp. Het fragment is helaas niet meer te beluisteren.
Door Radio 1 werden Baldwin van Gorp en Sarah in november gevraagd om hun visie te geven op framing tijdens het Nationale Taaldebat. Ook kozen ze de ‘Framing top tien’ van 2017.
In september werden Nel Ruigrok en Sarah geïnterviewd door Reinier Kist van het NRC over onderzoek dat we hebben uitgevoerd in samenwerking met Stichting Democratie en Media. We hebben onderzocht hoe de berichtgeving over moslims gekleurd is. Het bleek dat over Nederlanders vaak veel positiever wordt geschreven dan over moslims en dat dit zorgt voor de versterking van bepaalde associaties en vooroordelen die we hebben over deze bevolkingsgroepen.
Sarah ging op bezoek bij Frits Spits van de Taalstaat om te praten over framing tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Welke frames ‘plakten’ goed en welke minder?
RTLZ wilde in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2017 weten welke politici slim aan het framen waren. Sarah gaf een inkijkje in de aanpak van drie lijsttrekkers.
In februari 2017 vroeg BNR Nieuwsradio Sarah hoe Wilders nepnieuws als strategie gebruikte om zieltjes te winnen in de verkiezings-periode.
In januari 2017 werd Sarah bevraagd door Trouw over hoe er wordt geframed rond vluchtelingen naar aanleiding van de typering van de Telegraaf van vluchtelingen als ‘asielplaag’.
In december 2016 was Sarah op bezoek bij 7ditches om door Lars Sørensen geïnterviewd te worden over framing en waarom het voor ondernemers zo belangrijk is.
Bij EenVandaag vertelde Sarah in december 2015 over de communicatiestijl van Donald Trump en waarom er zo veel mensen door verleid worden.
Het AD vroeg Sarah in december 2015 hoe we moeten praten over ISIS. Wat is de kracht van woorden in extreme tijden?
Sarah werd door Ariejan van Korteweg geïnterviewd over framing voor een artikel over taal rond de vluchtelingen-kwestie in de Volkskrant.
Op Prinsjesdag gaat het niet alleen over de inhoud van de Troonrede, maar ook over de vorm. Sarah mocht op Radio 1 in het NOS-journaal haar voor-spellingen delen en ‘s middags evalueren op Radio 2 hoe ze vond dat de daadwerkelijke toespraak was uitgepakt.
Op vrijdag 14 maart werd Sarah geïnterviewd door de Belgische Radio 1 over de framing rond het conflict in Oekraïne. Dit fragment is helaas niet meer te beluisteren.
Op Prinsjesdag werd Sarah gevraagd door WNL’s Avondspits op Radio 1 om iets te vertellen over de retorische power (of meer het gebrek eraan) van de Troonrede 2013. Het fragment is helaas niet meer terug te luisteren.
Han Ceelen van Communicatie Magazine (juni 2013) interviewde Sarah, Kaj Leers, Hans de Bruijn, Jack de Vries en Jan Kuitenbrouwer over onze top 3 frames van de afgelopen tijd. Sarah ging voor de frames van 50-plus, FNV Bondgenoten en hoe Roemer geframed werd in de Tweede Kamer-verkiezingen 2012. Het artikel is helaas niet online te vinden.
Jeanine Mies schreef in Tekstblad een leuk artikel over de onbedoelde kracht van de ontkenning, waarin onder andere Sarah vertelt waarom de ontkenning zo’n gevaarlijk ding is voor sprekers en luisteraars.
De redactie van het wetenschappelijk tijdschrift Bestuurskunde van de Vereniging Bestuurskunde heeft Sarah gevraagd een essay te schrijven over de neurolinguïstische kant van framing. Sarah gebruikt hierbij een kleine casus over het fenomeen ‘crisis’. Deze hele editie van het tijdschrift gaat over framing!
Sarah staat met een artikel over framing in het nieuwe boek ‘Communicatie NU’ dat geredigeerd werd door Betteke van Ruler en een verzameling van allerlei artikelen, interviews en essays van communicatie-wetenschappers en specia-listen. Het is een mooi en gevarieerd boek geworden! Voor de liefhebber, Bol.com heeft ‘m in de collectie.
Oh oh oh die verkiezingstijd! Het ging eind augustus 2012 en begin september nauwelijks ergens anders meer over en Sarah werd regelmatig door radiomakers uitgenodigd om commentaar te leveren op de stand van zaken. Zo was ze bij het Mediaforum van de NCRV voor het programma Lunch! samen met Malou van Hintum en was ze te horen bij WNL Nacht en WNL Avondspits. Het is helaas allemaal niet meer terug te kijken of luisteren.
In WNL’s Half8 Live van 2 augustus heeft Sarah com-mentaar gegeven op het campagnefilmpje van het CDA (ze had ook aardige dingen over Buma gezegd, maar die hebben het fragment – helaas voor Buma – niet gehaald). Je kunt de aflevering terugkijken via de knop. hieronder (vanaf 41:30 komt ‘t fragment).
Angélique van Drunen (communicatie-advisieur bij BZK) heeft naar aanleiding van de workshop die Sarah voor de Academie voor Overheids-communicatie gaf een artikel geschreven.
Op de website van Vice Versa staat een interview over de framing van ontwikkelings-samenwerking. Over de twee grootste frames die er lijken te zijn en wat voor consequenties dit heeft voor het beeld van ontwikkelings-samenwerking.
Sarah was te gast bij het politieke programma Politieke Junkies in de Balie om te praten over de val van het kabinet Rutte I en hoe het nieuws gespind en geframed werd door de diverse politieke partijen.
Sarah was te zien in het televisieprogramma Vandaag de Dag van WNL naar aanleiding van het politiek evenement ‘President’s Night & All American Breakfast: The morning after Super Tuesday’, georganiseerd door BKB Het Campagnebureau. Ze zat daar in een panel met Hans Anker en Twan Huys, waarin ze discussieerden onder leiding van Martijn de Greve over de manier waarop presidents-kandidaten in Amerika campagnevoeren. Het frag-ment is helaas niet meer te bekijken.
Sarah werd genoemd in een artikel in de Volkskrant over de communicatiestrategie van Geert Wilders.
Voor de website van tijdschrift De Helling schreef Sarah een artikel over framing en waarom het onvermijdelijk is. Het artikel is helaas niet meer beschikbaar.
Misschien denk je: cijfers zijn feitelijk en altijd hetzelfde. Maar die vlieger gaat niet op. RTL Nieuws maakte een mooi item waarin Sarah uitlegt hoe in het immigratiedebat geframed wordt.
We mochten een tijdje terug waanzinnig interessant onderzoek doen naar de beeldvorming rond palliatieve zorg in Nederland. Het mooie van ons vak is dat je niet alleen telkens in een nieuw onderwerp mag duiken, maar dat het je soms ook ineens levenslessen meegeeft. Sarah werd door Rob Bruntink van PZNL geïnterviewd over het onderzoek en over haar beeldvorming rond palliatieve zorg.
Het is nogal wat, een nieuw pensioenstelsel. Het 'beste pensioenstelsel ter wereld' begon alweer op leeftijd te komen en daarom kwam er na jaren van gesteggel eindelijk een nieuw plan. Het gaat over 'potjes' en over 'rekenrente'. Lastige materie, maar wel met grote gevolgen! Sarah was te gast bij het programma Het Kamergesprek waarin ze met de andere panelleden het Eerste Kamerdebat rond deze wetswijziging analyseerde.
In januari is de grondwet gewijzigd, waardoor handicap en seksuele geaardeid opgenomen zijn in artikel 1 (discriminatie). Sarah was te gast in het programma Het Kamergesprek, waarbij ze samen met andere experts parlementaire debatten uitpluist en uitlegt. Wij keken met een framingbril naar dit debat en wat bleek: niet iedereen vindt deze wijziging een goed idee. Waarom niet?
In de 74e aflevering van de HR Podcast gaat Lindi in op de vraag hoe je met nudging en framing het gedrag van medewerkers positief kan beïnvloeden. Aan de hand van sprekende voorbeelden legt ze uit hoe je hen een ‘duwtje’ in de door jou gewenste richting kunt geven.
In samenwerking met Sterk Techniek-onderwijs regio's Kampen, Zwolle en Noord-West Veluwe ontwikkelden wij de framinggids 'Vastgeroest' om de beeldvorming rondom techniek eerlijker te maken. Naast uitleg, voorbeelden en onderzoeksresultaten geeft de gids ook handvaten om zelf aan de slag te gaan.
Op 2 maart 2022 werd Jolijn geïnterviewd door Editie NL om duiding te geven over taal in oorlogstijd. Hoeveel impact kan taal maken? En wat zegt het dat het woord 'oorlog' in Rusland verboden is? Het fragment is helaas niet meer te bekijken.
De website isdatechtzo.nl laat zien hoe nepnieuws werkt en hoe je het kan herkennen. Ze hebben een item gemaakt over framing en een leuk & helder filmpje gemaakt waarin Sarah uitlegt wat framing is en wat het verschil is met nepnieuws.
Parlementaire debatten doen ertoe en hebben impact op iedereen, maar wat wordt er nou echt besproken en waarom? Samen met een wisselend panel van deskundigen pluist presentator Kemal Rijken deze en andere vragen uit in Het Kamergesprek. Sarah is regel-matig te gast. Het programma is iedere donderdag of vrijdag na een belangrijk debat online te zien op YouTube en bij verschillende regionale om-roepen.
Een verkleinwoord, wanneer en waarom gebruik je dat eigenlijk? Wat gebeurt er als je het over 'een wijntje' of 'je bedrijfje' hebt? Door LINDA.nl werd Jolijn gevraagd hier iets over te vertellen.
Om meer jongeren te verleiden voor de richting techniek te kiezen, is het belangrijk om goed te letten op framing. Dit stond centraal tijdens de webinar van Sterk Techniekonderwijs (STO-Live), waar Jolijn te gast was om tips te geven en het net uitgebrachte magazine 'Vast-geroest' te promoten.
De Direct Duidelijk Tour is een serie webinarsover duidelijke, inclusieve en bruik-bare overheidscommunicatie en -dienst-verlening. Sarah was te gast voor een webinar over framing.
We zaten in de podcast van Advertising Heroes met Jacarrino Dost om over framing en ons boek Word Meesterframer te praten. Het is een hele leuke aflevering geworden, die ook nog eens is gefilmd! De aflevering kun je terugluisteren op bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcast, Overcast en Stitcher. Terug te kijken via YouTube en de website van Advertising Heroes.
Op 30 januari 2021 was Sarah te horen bij de Taalstaat om te praten over de taal van corona: is oorlogstaal doeltreffend?
Voor het tijdschrift Tekstblad schreven wij een artikel waarin we ten strijde trekken tegen het negatieve imago van framing. Het nummer is helaas niet meer te bestellen.
Dat klimaatverandering de realiteit is … zo ver zijn we wel. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen dat niet alleen begrijpen maar ook actie ondernemen? Achmea schreef een artikel hierover en interviewde Sarah over de kracht van taal.
Wil je je directie overtuigen van je goede idee voor een opleidingsprogramma? Of moet je medewerkers door een verandertraject loodsen? Dan maak je (natuurlijk!) gebruik van framing. Sarah werd hierover geïnterviewd door het HR-platform PW.
Brandpunt Plus interviewde Sarah over ‘taal in coronatijden’. En dat helemaal digitaal!
Je hebt het perfecte plan bedacht om zaken te verbeteren op kantoor. Maar hoe zorg je ervoor dat anderen daar ook zo over denken? Sarah werd hierover geïnterviewd door NU.nl.
In februari 2020 ging het bij Editie NL over weerstand bieden tegen ingesleten verhalen. Jolijn gaf duiding bij het nieuws. Het fragment is helaas niet meer te bekijken.
Of de overheid haar werk goed en zorgvuldig uitvoert en of het met Nederland de goede kant opgaat, ligt aan wie je het vraagt. Afhankelijk van de frames die mensen in hun hoofd hebben, zullen ze met andere argumenten, voorbeelden en toekomst-perspectieven komen. Hoe werken deze ‘overheidsframes’, welke zijn er en wat kun je zelf bijdragen aan het beeld van de overheid? We schreven er een artikel over voor Platform Overheid.
Willen we meer of minder framing? Waarom het antwoord op die vraag ‘Meer natuurlijk!’ is, leggen we uit op de website van HR & Communicatie.
Soms moeten we iets doen omdat ‘de baas’ het wil. Of ‘de overheid’. Of ‘Brussel’. Maar het is geen fraai frame, een ‘moetje’. Het past simpelweg niet goed bij wat onze hersenen doen met zo’n boodschap. We schreven een artikel voor Frankwatching over hoe je zo’n boodschap wél overtuigend brengt.
De podcast ‘Woordwaarde’ op BNR gaat over taal en communicatie, en framing kan als onderwerp natuurlijk niet ontbreken in deze reeks. In de allereerste uitzending gaat Sarah in gesprek met Maria Punch over framing, hoe het onderdeel is van ons dagelijks taalgebruik en hoe je het kunt inzetten om je eigen verhaal beter over het voetlicht te krijgen.
‘Dus wat gaan wij doen?’ wil ons graag allemaal handvatten geven om iets te doen tegen klimaatverandering. Stap 1 in hun ‘Spoedcursus verduurzaming’: tem de wanhoop. Sarah heeft meegewerkt aan de podcast en is te horen in de eerste aflevering die je zowel op Spotify en iTunes als op de website van VN kunt vinden. Daar kun je overigens ook de strip vinden die gemaakt is naar aanleiding van de eerste aflevering.
Het tijdschrift Blauw van pensioenuitvoerder Blue Sky Group (die onder andere de pensioenen beheert van KLM-personeel) heeft ons benaderd voor een interview over framing en pensioenen. Bij de beeldvorming rond pensioenen kan framing een grote rol spelen, want het is bij uitstek een complex en abstract onderwerp.
Naar aanleiding van ons onderzoek voor TechniekTalent.nu vroeg Adformatie om een interview. Hierin legt Sarah uit wat we precies te weten zijn gekomen en geeft ze tips om jongeren te interesseren voor techniek.
Voor TechniekTalent.nu hebben we onderzoek gedaan naar de frames die spelen rondom techniekopleidingen en -banen. Sarah geeft alvast drie tips om rekening mee te houden. Meer weten over de invloed van taal bij techniekpromotie?
Op BNR ging het begin juni over de macht en kracht van taal. Kan het veranderen van een woord ook zorgen voor een cultuur-verandering? Of heeft het totaal geen zin om mbo’ers vanaf nu studenten te noemen? Sarah werd gevraagd om een bijdrage te leveren.
Vloggende ministers, wie houdt er niet van? Maar wat blijkt: het is allemaal een communicatiestrategie. Is dat nou erg of niet? Sarah werd in mei geïnterviewd door Jurjen van den Bergh over dit onderwerp. Het fragment is helaas niet meer te beluisteren.
Door Radio 1 werden Baldwin van Gorp en Sarah in november gevraagd om hun visie te geven op framing tijdens het Nationale Taaldebat. Ook kozen ze de ‘Framing top tien’ van 2017.
In september werden Nel Ruigrok en Sarah geïnterviewd door Reinier Kist van het NRC over onderzoek dat we hebben uitgevoerd in samenwerking met Stichting Democratie en Media. We hebben onderzocht hoe de berichtgeving over moslims gekleurd is. Het bleek dat over Nederlanders vaak veel positiever wordt geschreven dan over moslims en dat dit zorgt voor de versterking van bepaalde associaties en vooroordelen die we hebben over deze bevolkingsgroepen.
Sarah ging op bezoek bij Frits Spits van de Taalstaat om te praten over framing tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Welke frames ‘plakten’ goed en welke minder?
RTLZ wilde in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2017 weten welke politici slim aan het framen waren. Sarah gaf een inkijkje in de aanpak van drie lijsttrekkers.
In februari 2017 vroeg BNR Nieuwsradio Sarah hoe Wilders nepnieuws als strategie gebruikte om zieltjes te winnen in de verkiezings-periode.
In januari 2017 werd Sarah bevraagd door Trouw over hoe er wordt geframed rond vluchtelingen naar aanleiding van de typering van de Telegraaf van vluchtelingen als ‘asielplaag’.
In december 2016 was Sarah op bezoek bij 7ditches om door Lars Sørensen geïnterviewd te worden over framing en waarom het voor ondernemers zo belangrijk is.
Bij EenVandaag vertelde Sarah in december 2015 over de communicatiestijl van Donald Trump en waarom er zo veel mensen door verleid worden.
Het AD vroeg Sarah in december 2015 hoe we moeten praten over ISIS. Wat is de kracht van woorden in extreme tijden?
Sarah werd door Ariejan van Korteweg geïnterviewd over framing voor een artikel over taal rond de vluchtelingenkwestie in de Volkskrant.
Op Prinsjesdag gaat het niet alleen over de inhoud van de Troonrede, maar ook over de vorm. Sarah mocht op Radio 1 in het NOS-journaal haar voorspellingen delen en ‘s middags evalueren op Radio 2 hoe ze vond dat de daadwerkelijke toespraak was uitgepakt.
Op vrijdag 14 maart werd Sarah geïnterviewd door de Belgische Radio 1 over de framing rond het conflict in Oekraïne. Dit fragment is helaas niet meer te beluisteren.
Op Prinsjesdag werd Sarah gevraagd door WNL’s Avondspits op Radio 1 om iets te vertellen over de retorische power (of meer het gebrek eraan) van de Troonrede 2013. Het fragment is helaas niet meer terug te luisteren.
Han Ceelen van Communicatie Magazine (juni 2013) interviewde Sarah, Kaj Leers, Hans de Bruijn, Jack de Vries en Jan Kuitenbrouwer over onze top 3 frames van de afgelopen tijd. Sarah ging voor de frames van 50-plus, FNV Bondgenoten en hoe Roemer geframed werd in de Tweede Kamerverkiezingen 2012. Het artikel is helaas niet online te vinden.
Jeanine Mies schreef in Tekstblad een leuk artikel over de onbedoelde kracht van de ontkenning, waarin onder andere Sarah vertelt waarom de ontkenning zo’n gevaarlijk ding is voor sprekers en luisteraars.
De redactie van het wetenschappelijk tijdschrift Bestuurskunde van de Vereniging Bestuurskunde heeft Sarah gevraagd een essay te schrijven over de neurolinguïstische kant van framing. Sarah gebruikt hierbij een kleine casus over het fenomeen ‘crisis’. Deze hele editie van het tijdschrift gaat over framing!
Sarah staat met een artikel over framing in het nieuwe boek ‘Communicatie NU’ dat geredigeerd werd door Betteke van Ruler en een verzameling van allerlei artikelen, interviews en essays van communicatie-wetenschappers en specialisten. Het is een mooi en gevarieerd boek geworden! Voor de liefhebber, Bol.com heeft ‘m in de collectie.
Oh oh oh die verkiezingstijd! Het ging eind augustus 2012 en begin september nauwelijks ergens anders meer over en Sarah werd regelmatig door radiomakers uitgenodigd om commentaar te leveren op de stand van zaken. Zo was ze bij het Mediaforum van de NCRV voor het programma Lunch! samen met Malou van Hintum en was ze te horen bij WNL Nacht en WNL Avondspits. Het is helaas allemaal niet meer terug te kijken of luisteren.
In WNL’s Half8 Live van 2 augustus heeft Sarah commentaar gegeven op het campagne-filmpje van het CDA (ze had ook aardige dingen over Buma gezegd, maar die hebben het fragment – helaas voor Buma – niet gehaald). Je kunt de aflevering terugkijken via de knop. hieronder (vanaf 41:30 komt ‘t fragment).
Angélique van Drunen (communicatie-advisieur bij BZK) heeft naar aanleiding van de workshop die Sarah voor de Academie voor Overheidscommunicatie gaf een artikel geschreven.
Op de website van Vice Versa staat een interview over de framing van ontwikkelings-samenwerking. Over de twee grootste frames die er lijken te zijn en wat voor consequenties dit heeft voor het beeld van ontwikkelings-samenwerking.
Sarah was te gast bij het politieke programma Politieke Junkies in de Balie om te praten over de val van het kabinet Rutte I en hoe het nieuws gespind en geframed werd door de diverse politieke partijen.
Sarah was te zien in het televisieprogramma Vandaag de Dag van WNL naar aanleiding van het politiek evenement ‘President’s Night & All American Breakfast: The morning after Super Tuesday’, georganiseerd door BKB Het Campagnebureau. Ze zat daar in een panel met Hans Anker en Twan Huys, waarin ze discussieerden onder leiding van Martijn de Greve over de manier waarop presidents-kandidaten in Amerika campagnevoeren. Het fragment is helaas niet meer te bekijken.
Sarah werd genoemd in een artikel in de Volkskrant over de communicatiestrategie van Geert Wilders.
De Helling Geef een beschrijving voor dit lijstitem en neem informatie op die interessant is voor sitebezoekers. Beschrijf bijvoorbeeld de ervaring van een teamlid, wat een product bijzonder maakt of een dienst die alleen u verleent.
Item koppelen Lijstitem 1