In de media

Beluister, bekijk en lees hier onze publieke optredens en interviews van de afgelopen tijd!

We zaten in de podcast van Advertising Heroes met Jacarrino Dost om over framing en ons boek Word Meesterframer te praten. Het is een hele leuke aflevering geworden, die ook nog eens is gefilmd! De aflevering kun je terugluisteren op bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcast, Overcast en Stitcher. Terug te kijken via YouTube en de website van Advertising Heroes.

Op 30 januari 2021 was Sarah te horen bij de Taalstaat om te praten over de taal van Corona: is oorlogstaal doeltreffend? Het fragment is hier te beluisteren.

Voor het tijdschrift Tekstblad schreven wij een artikel waarin we ten strijde trekken tegen het negatieve imago van framing. Nummer 5 van 2020 kwam uit in december en is hier te bestellen.

Dat klimaatverandering de realiteit is… zo ver zijn we wel. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen dat niet alleen begrijpen maar ook actie ondernemen? Achmea schreef een artikel hierover en interviewde Sarah over de kracht van taal.

Wil je je directie overtuigen van je goede idee voor een opleidingsprogramma? Of moet je medewerkers door een verandertraject loodsen? Dan maak je (natuurlijk!) gebruik van framing. Sarah werd hierover geïnterviewd door het HR-platform PW. Je kunt het interview hier teruglezen én terugkijken.

Brandpunt Plus interviewde Sarah over ‘taal in coronatijden’. En dat helemaal digitaal! Benieuwd hoe dat eruit ziet? Je kunt het hier bekijken.

Je hebt het perfecte plan bedacht om zaken te verbeteren op kantoor. Maar hoe zorg je ervoor dat anderen daar ook zo over denken? Sarah werd hierover geïnterviewd door NU.nl. Lees het artikel hier terug.

In februari 2020 ging het bij Editie NL over weerstand bieden tegen ingesleten verhalen. Jolijn gaf duiding bij het nieuws. Het fragment is helaas niet meer te bekijken.

Of de overheid haar werk goed en zorgvuldig uitvoert en of het met Nederland de goede kant opgaat, ligt aan wie je het vraagt. Afhankelijk van de frames die mensen in hun hoofd hebben, zullen ze met andere argumenten, voorbeelden en toekomstperspectieven komen. Hoe werken deze ‘overheidsframes’, welke zijn er en wat kun je zelf bijdragen aan het beeld van de overheid? Lees het hier in het artikel dat we schreven voor Platform Overheid.

Willen we meer of minder framing? Waarom het antwoord op die vraag ‘Meer natuurlijk!’ is, leggen we uit in dit artikel op de website van HR & Communicatie.

Soms moeten we iets doen omdat ‘de baas’ het wil. Of ‘de overheid’. Of ‘Brussel’. Maar het is geen fraai frame, een ‘moetje’.  Het past simpelweg niet goed bij wat onze hersenen doen met zo’n boodschap. We schreven een artikel voor Frankwatching over hoe je zo’n boodschap wél overtuigend brengt. Het artikel is hier te lezen .

De podcast ‘Woordwaarde’ op BNR gaat over taal en communicatie, en framing kan als onderwerp natuurlijk niet ontbreken in deze reeks. In de allereerste uitzending gaat Sarah in gesprek met Maria Punch over framing, hoe het onderdeel is van ons dagelijks taalgebruik en hoe je het kunt inzetten om je eigen verhaal beter over het voetlicht te krijgen.

‘Dus wat gaan wij doen?’ wil ons graag allemaal handvatten geven om iets te doen tegen klimaatverandering. Stap 1 in hun ‘Spoedcursus verduurzaming’: tem de wanhoop. Sarah heeft meegewerkt aan de podcast en is te horen in de eerste aflevering die je zowel op Spotify en iTunes als op de website van VN kunt vinden. Daar kun je overigens ook de strip vinden die gemaakt is naar aanleiding van de eerste aflevering.

Het tijdschrift Blauw van pensioenuitvoerder Blue Sky Group (die onder andere de pensioenen beheert van KLM-personeel) heeft ons benaderd voor een interview over framing en pensioenen. Bij de beeldvorming rond pensioenen kan framing een grote rol spelen, want het is bij uitstek een complex en abstract onderwerp. Lees het interview hier terug.

Naar aanleiding van ons onderzoek voor TechniekTalent.nu vroeg Adformatie om een interview. Hierin legt Sarah uit wat we precies te weten zijn gekomen en geeft ze tips om jongeren te interesseren voor techniek. Het interview is ook opgenomen en je kunt het hier teruglezen en -zien.

Voor TechniekTalent.nu hebben we onderzoek gedaan naar de frames die spelen rondom techniekopleidingen en -banen. Sarah geeft in dit filmpje alvast drie tips om rekening mee te houden. Meer weten over de invloed van taal bij techniekpromotie? Op de mini-conferentie ‘De kracht van taal en beeld’ op 8 november heeft Sarah voor het eerst de onderzoeksresultaten gedeeld.

Op BNR ging het begin juni over de macht en kracht van taal. Kan het veranderen van een woord ook zorgen voor een cultuurverandering? Of heeft het totaal geen zin om mbo’ers vanaf nu studenten te noemen? Sarah werd gevraagd om een bijdrage te leveren.

Vloggende ministers, wie houdt er niet van? Maar wat blijkt: het is allemaal een communicatiestrategie. Is dat nou erg of niet? Sarah werd in mei geïnterviewd door Jurjen van den Bergh over dit onderwerp. Luister het fragment hier.

Door Radio 1 werden Baldwin van Gorp en Sarah in november gevraagd om hun visie te geven op framing tijdens het Nationale Taaldebat. Ook kozen ze de ‘Framing top tien’ van 2017. Als je wil weten welk woord stipt op nummer 1 gewonnen heeft, luister dan het debat hier terug of lees dit artikel dat nu.nl erover publiceerde.

In september werden Nel Ruigrok en Sarah geïnterviewd door Reinier Kist van het NRC over onderzoek dat we hebben uitgevoerd in samenwerking met Stichting Democratie en Media. We hebben onderzocht hoe de berichtgeving over moslims gekleurd is. Het bleek dat over Nederlanders vaak veel positiever wordt geschreven dan over moslims en dat dit zorgt voor de versterking van bepaalde associaties en vooroordelen die we hebben over deze bevolkingsgroepen. Hier interview vindt je hier, de website over het onderzoek hier.

Sarah ging op bezoek bij Frits Spits van de Taalstaat om te praten over framing tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Welke frames ‘plakten’ goed en welke minder? Luister het hier terug.

RTLZ wilde in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen 2017 weten welke politici slim aan het framen waren. Sarah gaf een inkijkje in de aanpak van drie lijsttrekkers. Lees het hier terug.

In februari 2017 vroeg BNR Nieuwsradio Sarah hoe Wilders nepnieuws als strategie gebruikte om zieltjes te winnen in de verkiezingsperiode. Lees en luister het fragment hier terug.

In januari 2017 werd Sarah bevraagd door Trouw over hoe er wordt geframed rond vluchtelingen naar aanleiding van de typering van de Telegraaf van vluchtelingen als ‘asielplaag’. Lees het hier terug.

In december 2016 was Sarah op bezoek bij 7ditches om door Lars Sørensen geïnterviewd te worden over framing en waarom het voor ondernemers zo belangrijk is. Lees en kijk het terug op de site van Marketingfacts.

Bij EenVandaag vertelde Sarah in december 2015 over de communicatiestijl van Donald Trump en waarom er zo veel mensen door verleid worden. Luister het hier terug.

Het AD vroeg Sarah in december 2015 hoe we moeten praten over ISIS. Wat is de kracht van woorden in extreme tijden? Lees het artikel hier.

Sarah werd door Ariejan van Korteweg geïnterviewd over framing voor een artikel over taal rond de vluchtelingenkwestie in de Volkskrant. Je kunt ‘t teruglezen op de site van de Volkskrant.

Op Prinsjesdag gaat het niet alleen over de inhoud van de Troonrede, maar ook over de vorm. Sarah mocht op Radio 1 in het NOS-journaal haar voorspellingen delen en ‘s middags evalueren op Radio 2 hoe ze vond dat de daadwerkelijke toespraak was uitgepakt.

Op vrijdag 14 maart werd Sarah geïnterviewd door de Belgische Radio 1 over de framing rond het conflict in Oekraïne. Dit fragment is helaas niet meer te beluisteren.

Op Prinsjesdag werd Sarah gevraagd door WNL’s Avondspits op Radio 1 om iets te vertellen over de retorische power (of meer het gebrek eraan) van de Troonrede 2013. Het fragment is helaas niet meer terug te luisteren.

Han Ceelen van Communicatie Magazine (juni 2013) interviewde Sarah, Kaj Leers, Hans de Bruijn, Jack de Vries en Jan Kuitenbrouwer over onze top 3 frames van de afgelopen tijd. Sarah ging voor de frames van 50-plus, FNV Bondgenoten en hoe Roemer geframed werd in de Tweede Kamerverkiezingen 2012.

Jeanine Mies schreef in Tekstblad een leuk artikel over de onbedoelde kracht van de ontkenning, waarin onder andere Sarah vertelt waarom de ontkenning zo’n gevaarlijk ding is voor sprekers en luisteraars. Je kunt het hier online lezen, leestip!

De redactie van het wetenschappelijk tijdschrift Bestuurskunde van de Vereniging Bestuurskunde heeft Sarah gevraagd een essay te schrijven over de neurolinguïstische kant van framing. Sarah gebruikt hierbij een kleine casus over het fenomeen ‘crisis’. Deze hele editie van het tijdschrift gaat over framing en is hier te bestellen.

Sarah staat met een artikel over framing in het nieuwe boek ‘Communicatie NU’ dat geredigeerd werd door Betteke van Ruler en een verzameling van allerlei artikelen, interviews en essays van communicatiewetenschappers en specialisten. Het is een mooi en gevarieerd boek geworden! Voor de liefhebber, Bol.com heeft ‘m in de collectie.

Oh oh oh die verkiezingstijd! Het ging eind augustus 2012 en begin september nauwelijks ergens anders meer over en Sarah werd regelmatig door radiomakers uitgenodigd om commentaar te leveren op de stand van zaken. Zo was ze bij het Mediaforum van de NCRV voor het programma Lunch! samen met Malou van Hintum en was ze te horen bij WNL Nacht en WNL Avondspits. Die kun je helaas niet meer terugluisteren, maar Sarah’s lange optreden bij Lunch! hoor je hier.

In WNL’s Half8 Live van 2 augustus heeft Sarah commentaar gegeven op het campagnefilmpje van het CDA (ze had ook aardige dingen over Buma gezegd, maar die hebben het fragment – helaas voor Buma – niet gehaald). Kijk hier de aflevering terug (vanaf 41:30 komt ‘t fragment).

Angélique van Drunen (communicatie-advisieur bij BZK) heeft naar aanleiding van de workshop die Sarah voor de Academie voor Overheidscommunicatie gaf een artikel geschreven. Download het hier.

Op de website van Vice Versa staat een interview over de framing van ontwikkelingssamenwerking. Over de twee grootste frames die er lijken te zijn en wat voor consequenties dit heeft voor het beeld van ontwikkelingssamenwerking. Lees hier het interview!

Sarah was te gast bij het politieke programma Politieke Junkies in de Balie om te praten over de val van het kabinet Rutte I en hoe het nieuws gespind en geframed werd door de diverse politieke partijen.

Sarah was te zien in het televisieprogramma Vandaag de Dag van WNL naar aanleiding van het politiek evenement ‘President’s Night & All American Breakfast: The morning after Super Tuesday’, georganiseerd door BKB Het Campagnebureau. Ze zat daar in een panel met Hans Anker en Twan Huys, waarin ze discussieerden onder leiding van Martijn de Greve over de manier waarop presidentskandidaten in Amerika campagnevoeren. Het fragment is helaas niet meer te bekijken.

Sarah werd genoemd in een artikel in de Volkskrant over de communicatiestrategie van Geert Wilders. Lees hier het artikel.

Voor de website van tijdschrift De Helling schreef Sarah een artikel over framing en waarom het onvermijdelijk is. Lees hier het artikel.

Willen we meer of minder framing? Waarom het antwoord op die vraag ‘Meer natuurlijk!’ is, leggen we uit in dit artikel op de website van HR & Communicatie.