Hoera! 'Denk niet aan een roze olifant' is er!

13 mei 2014

Nou, het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat: een praktijkgericht boek over framing vol met tips en tricks! Het boek draagt de trotse titel ‘Denk niet aan een roze olifant’. En da’s een hele logische titel als je weet wat we met die roze olifant bedoelen!


Als we een workshop geven, roepen deelnemers vaak ineens: 'Denk niet aan een roze olifant!' Die olifant is een beroemd gedachte-experiment van neurolinguïst George Lakoff om te bewijzen dat framing werkt. Je kunt namelijk niet niet aan een olifant denken als iemand je dat vraagt. Je brein diept volautomatisch een slurf, grote oren en een dikke grijze huid op uit het brein. Die onbewuste en automatische associaties zijn het magische poeder waar frames hun kracht aan danken.


Maar waar die kleur roze vandaan komt? Als je pink elephants ziet, hallucineer je vrij stevig. Het is dan ook een Engelse metafoor voor veel te diep in het glaasje kijken. En toch leeft het beeld dat het bij dit gedachte-experiment niet om grijze olifanten gaat: ‘Nee joh, de uitspraak was toch met een roze olifant?’ Onze associaties in het brein zijn zo hardnekkig, dat het er eigenlijk ook helemaal niet doe doet wat het juiste is feitelijk gezien. Het gaat erom wat het beste voelt. En dat is niet zomaar een olifant: dat is een roze olifant blijkbaar!


Het boek gaat over twee concrete dingen. Ten eerste leer je zelf roze olifanten te kunnen weren voortaan. Door je bewust te zijn van de kracht van framing en frames zichtbaar te maken, ben je veel minder beïnvloedbaar. Ten tweede leer je om anderen te overtuigen van de roze olifanten die jij probeert te verkopen aan je collega’s, media, je familieleden en alle andere mensen waar jij iets van wilt. Het eerste deel van het boek gaat over het wat en waarom van framing. Hoe ziet zo’n frame eruit? Hoe werken frames in ons hoofd? En waarom werken ze zo goed? In het tweede deel  word je uitgedaagd om zelf meesterframer te worden met onze methode in drie stappen en allerlei tips en tricks. We garanderen je dat je voortaan anders leest en anders luistert. En oefening baart kunst, hoe meer je het gaat toepassen, hoe geslepener je wordt!


Zin gekregen om het te gaan lezen? Je kunt ‘m bestellen op Managementboek of Bol.com

Deel dit artikel:

Andere artikelen

18 maart 2025
Mensen denken wel eens dat als we gaan rekenen, dat de invloed van framing daar ophoudt. Maar is dat ook zo? Lang niet altijd. In dit artikeltje gaan we in op de manier waarop taal rond geldzaken invloed heeft op hoe die zaken beleefd worden.
30 september 2024
Metaforen kunnen ontzettend handig zijn. Ze maken een lastig onderwerp concreet en begrijpelijk en hebben ze een sturende kracht: een goed gekozen metafoor bepaalt waar de aandacht naartoe gaat. Als iemand zegt dat hij is 'gegroeid als mens’, is dat inhoudelijk vrij complex, maar toch begrijpen we meteen wat iemand bedoelt en of het bijvoorbeeld goed of slecht nieuws is. Niet zo gek dus, dat wij vaak worden gevraagd om onderzoek te doen naar en advies te geven over metafoorgebruik.
30 september 2024
We hebben de leukste baan op aarde. Althans, dat vinden wij zelf. “Maar wat doen jullie dan de hele dag?” Die vraag krijgen we vaak tijdens workshops en trainingen. Niet zo gek, want framing en nudging klinken voor velen spannend. “Zijn jullie dan echt de hele dag bezig met beïnvloeden?” Nee hoor, wees gerust! Wat we wél graag doen, is mensen helpen om helder en overtuigend te communiceren, zodat zij anderen net zo enthousiast kunnen maken over hun ideeën als zijzelf zijn. Het mooie is dat iedereen wel wat extra overtuigingskracht kan gebruiken, of het nou gaat om een nieuw beleidsplan of om een maatschappelijk thema op de kaart zetten.