De toespraak die Nixon nooit uitsprak

jul. 31, 2011

Toespraken zijn misschien wel het meest edele taalgenre. Het is een mengvorm van spreektaal en de beste zinnen uit een goed boek. Een extra lading geeft het vluchtige karakter: na het uitspreken ervan is het momentum voorbij.


In event of moon disaster

Ergens is dat vluchtige ook heel jammer, aangezien zulke fantastische teksten maar één keer worden gebruikt, terwijl er zoveel moeite is in gaan zitten. Maar het kan nog erger. Sommige fantastische toespraken worden namelijk überhaupt nooit uitgesproken. Dát is pas zonde. Het gaat om een korte toespraak geschreven door William Safire, de speechschrijver van President Nixon. Hij schreef de toespraak ‘In event of moon disaster’: indien de maanlanding zou uitdraaien op een drama. Het is dus eigenlijk maar goed dat deze woorden nooit zijn uitgesproken door Nixon.


De toespraak is schitterend door de eenvoud. Er zitten veel emoties in, verdriet en rouw, maar niet op een zwelgende manier. In plaats daarvan wordt het verdriet gekoppeld aan moed, opoffering en vooruitgang. Daarbij worden de astronauten Armstrong en Aldrin neergezet als afgezanten van ons allemaal, waardoor een gezamenlijk gevoel van trots en gemeenschap ontstaat. Dankzij mooie sobere stijlmiddelen zoals de anafoor (herhaling van het eerste woord of zinsdeel), climax (opsomming die steeds sterker wordt), parallellisme (zinsdelen die grammaticaal hetzelfde zijn opgebouwd) en antithese (het opwerpen van een tegenstelling) klinkt hij als een klok. Ondanks dat er veel stijlmiddelen worden gebruikt, klinkt de toespraak niet gekunsteld. Het is emotioneel, oprecht en schitterend verwoord. Lees hieronder de volledige toespraak.

Deel dit artikel:

Andere artikelen

17 apr., 2024
Het is feest! Komende vrijdag ontvangt onze oud-stagiair Iris van Weenen namelijk haar masterdiploma! Haar stage bij ons was onderdeel van haar masteropleiding Neerlandistiek en haar superinteressante scriptieonderzoek naar de overeenkomsten tussen talige en visuele frames heeft haar uiteindelijk dat felbegeerde papiertje van de Universiteit Leiden opgeleverd.
09 apr., 2024
Eerder schreven we al eens een artikel over hoe taal je denken beïnvloedt . De conclusie daarvan was: taal is verre van neutraal en heeft zelfs invloed op hoe je de wereld om je heen ervaart. Afhankelijk van de taal die je spreekt kun je bijvoorbeeld bepaalde kleuren beter zien, of onthoud je beter wie precies de schuldige was bij een ongeluk. De manier waarop je iets zegt, heeft effect op hoe we de wereld zien, wat we een logische vervolgstap vinden of wie we aanwijzen als probleemveroorzaker. Een nieuwe Duitse studie vond voor deze conclusie nieuw bewijs én laat zien hoe het invloed heeft op niet alleen ons heden, maar ook onze toekomst.
04 apr., 2024
Misschien dat je nooit in een verhitte online discussie terecht bent gekomen, maar ook in het ‘echte’ leven gebeurt het regelmatig dat we ons gelijk proberen te halen door meer en meer feiten over de ander uit te strooien of dezelfde feiten keer op keer te herhalen. Met toch vaak hetzelfde resultaat: de ander raakt niet overtuigd van jouw visie en sterker nog, hij (of zij) lijkt alleen maar meer overtuigd te zijn van zijn eigen, duidelijk verkeerde, standpunt. Frustrerend!
Share by: