Tom schrijft: Welke bril heb jij op?

feb. 25, 2014

Een frame is een bril waardoor je de wereld om je heen bekijkt. Hoe kan je je bewust worden van welke bril je op hebt? Dit ben ik proberen na te gaan in de eerste weken van mijn stage bij Taalstrategie.


Welke waarden vind je belangrijk?

Welke krant lees je bijvoorbeeld? Wat is jouw favoriete politieke partij? Had Plasterk volgens jou moeten aftreden? Antwoorden op deze vragen laten iets zien over de waarden die jij belangrijk vindt. Waarden als gelijkheid, vrijheid, eerlijkheid staan aan de basis van een frame. Zo velt een frame vaak een moreel oordeel: een minister die liegt die moet toch aftreden? Een politicus mag niet liegen; Plasterk mag dat dus ook niet en daarom is het belachelijk dat hij aanblijft.

Wat is mijn bril?

Mijn naam is Tom Faber. Ik heb in Rotterdam een Bachelor in Internationale Bedrijfskunde behaald en volg nu mijn Master in Taalbeheersing – of beter gezegd retorica – in Leiden. Ik ben opgegroeid in Twente met ouders die de Volkskrant lezen, graag naar de publieke omroep kijken en een passie voor cultuur hebben. Na mijn middelbare school vertrok ik voor een jaar naar de Verenigde Staten. Presteren en vooruit komen was daar het advies: ‘alles eruit halen wat erin zit.’ Met die instelling ben ik in – geen woorden, maar daden – Rotterdam gaan studeren. Tel daar nog een christelijke studentenvereniging bij en dat is een eerste overzicht van de omgeving die mij als mens en student bewust en onbewust heeft gevormd.


Wat ik probeer te laten zien met deze korte levensloop is dat om inzichtelijk te krijgen wat jouw bril is, het van belang is om te weten welke waarden de bronnen van informatie die jij tot je neemt onderschrijven. Of je het NOS-journaal en het NRC raadpleegt of nu.nl en de Telegraaf, dat maakt een verschil. Wat jouw vrienden belangrijk vinden, ga jij ook belangrijk vinden. Ook de cultuur van het bedrijf waar je werkt gaat zich langzaam verinnerlijken.

Wat is jouw bril?

Hoe kom je nu achter de bril die je zelf op hebt? De bewustwording van deze bril vindt volgens mij plaats door uit je comfortzone te stappen en je blikveld te verruimen. De komende weken ga ik in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de Telegraaf goed bestuderen. Ik ben benieuwd wie ik dan zie als ik over een paar weken opnieuw in de spiegel kijk. Ik hoop dat ik, als bij een nieuwe bril waar ik aan moet wennen, de randen van mijn bril weer ga zien en zo ga ontdekken wat de beperkingen van mijn denkraam zijn.

Deel dit artikel:

Andere artikelen

17 apr., 2024
Het is feest! Komende vrijdag ontvangt onze oud-stagiair Iris van Weenen namelijk haar masterdiploma! Haar stage bij ons was onderdeel van haar masteropleiding Neerlandistiek en haar superinteressante scriptieonderzoek naar de overeenkomsten tussen talige en visuele frames heeft haar uiteindelijk dat felbegeerde papiertje van de Universiteit Leiden opgeleverd.
09 apr., 2024
Eerder schreven we al eens een artikel over hoe taal je denken beïnvloedt . De conclusie daarvan was: taal is verre van neutraal en heeft zelfs invloed op hoe je de wereld om je heen ervaart. Afhankelijk van de taal die je spreekt kun je bijvoorbeeld bepaalde kleuren beter zien, of onthoud je beter wie precies de schuldige was bij een ongeluk. De manier waarop je iets zegt, heeft effect op hoe we de wereld zien, wat we een logische vervolgstap vinden of wie we aanwijzen als probleemveroorzaker. Een nieuwe Duitse studie vond voor deze conclusie nieuw bewijs én laat zien hoe het invloed heeft op niet alleen ons heden, maar ook onze toekomst.
04 apr., 2024
Misschien dat je nooit in een verhitte online discussie terecht bent gekomen, maar ook in het ‘echte’ leven gebeurt het regelmatig dat we ons gelijk proberen te halen door meer en meer feiten over de ander uit te strooien of dezelfde feiten keer op keer te herhalen. Met toch vaak hetzelfde resultaat: de ander raakt niet overtuigd van jouw visie en sterker nog, hij (of zij) lijkt alleen maar meer overtuigd te zijn van zijn eigen, duidelijk verkeerde, standpunt. Frustrerend!
Share by: