Tom schrijft: Welke bril heb jij op?

Een frame is een bril waardoor je de wereld om je heen bekijkt. Hoe kan je je bewust worden van welke bril je op hebt? Dit ben ik proberen na te gaan in de eerste weken van mijn stage bij Taalstrategie.

Welke waarden vind je belangrijk?

Welke krant lees je bijvoorbeeld? Wat is jouw favoriete politieke partij? Had Plasterk volgens jou moeten aftreden? Antwoorden op deze vragen laten iets zien over de waarden die jij belangrijk vindt. Waarden als gelijkheid, vrijheid, eerlijkheid staan aan de basis van een frame. Zo velt een frame vaak een moreel oordeel: een minister die liegt die moet toch aftreden? Een politicus mag niet liegen; Plasterk mag dat dus ook niet en daarom is het belachelijk dat hij aanblijft.

Wat is mijn bril?

Mijn naam is Tom Faber. Ik heb in Rotterdam een Bachelor in Internationale Bedrijfskunde behaald en volg nu mijn Master in Taalbeheersing – of beter gezegd retorica – in Leiden. Ik ben opgegroeid in Twente met ouders die de Volkskrant lezen, graag naar de publieke omroep kijken en een passie voor cultuur hebben. Na mijn middelbare school vertrok ik voor een jaar naar de Verenigde Staten. Presteren en vooruit komen was daar het advies: ‘alles eruit halen wat erin zit.’ Met die instelling ben ik in – geen woorden, maar daden – Rotterdam gaan studeren. Tel daar nog een christelijke studentenvereniging bij en dat is een eerste overzicht van de omgeving die mij als mens en student bewust en onbewust heeft gevormd.

Wat ik probeer te laten zien met deze korte levensloop is dat om inzichtelijk te krijgen wat jouw bril is, het van belang is om te weten welke waarden de bronnen van informatie die jij tot je neemt onderschrijven. Of je het NOS-journaal en het NRC raadpleegt of nu.nl en de Telegraaf, dat maakt een verschil. Wat jouw vrienden belangrijk vinden, ga jij ook belangrijk vinden. Ook de cultuur van het bedrijf waar je werkt gaat zich langzaam verinnerlijken.

Wat is jouw bril?

Hoe kom je nu achter de bril die je zelf op hebt? De bewustwording van deze bril vindt volgens mij plaats door uit je comfortzone te stappen en je blikveld te verruimen. De komende weken ga ik in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de Telegraaf goed bestuderen. Ik ben benieuwd wie ik dan zie als ik over een paar weken opnieuw in de spiegel kijk. Ik hoop dat ik, als bij een nieuwe bril waar ik aan moet wennen, de randen van mijn bril weer ga zien en zo ga ontdekken wat de beperkingen van mijn denkraam zijn.


Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *