framing: boeken en artikelen

De interesse in framing begint de afgelopen tijd flink te groeien! Daarom wil ik graag wat goede literatuur delen. Er is veel interessants geschreven door mensen uit verschillende disciplines.

Het is moeilijk kiezen, maar ik heb toch een (klassieke) lijst gemaakt van must-read framing pareltjes. Heb ik iets niet opgenomen in mijn lijst en vind je dat onverteerbaar? Laat het me weten in een reactie!

 

The political mind – George Lakoff

Dit is geen boek dat je even lui in een weekendje leest. Lakoff legt in dit werk uit wat framing is, hoe het werkt en wat voor consequenties het heeft voor de (Amerikaanse) politiek. Hij heeft een aantal bijzonder interessante cases die hij uitlegt, waaronder ‘the war on terror’ en ‘framing freedom’. Het boek biedt een goed idee van framing als communicatieprincipe en een aantal praktische handvatten. Het nadeel is dat Lakoff een bijzonder overtuigde Democraat is, die flink afgeeft op Republikeinen. Daar moet je dus tegen kunnen. Indien je minder tijd hebt, maar je dit wel interessant lijkt, kan je ook ‘Don’t think of an elephant’ lezen van Lakoff. Dunner en veel korter door de bocht, maar wel lekker snel uit.

 

The political brain – Drew Westen

Nog een stukje taaier, maar daardoor ook waanzinnig uitgebreid en vol voorbeelden is het boek van Drew Westen. Een dikke pil, waar het woord ‘framing’ nauwelijks in valt. Tóch gaat het daar sluimerend de hele tijd over, aangezien Westen schrijft over emotionele en beeldende taal. Ook Westen is een Amerikaanse politiek-psycholoog, dus sommige voorbeelden zullen niet voor iedereen direct te plaatsen zijn. Desalniettemin is dit een prachtig boek, waarin kennis over psychologie, politiek en communicatie gecombineerd is met vele cases.

 

Winning with words – Schaffner en Sellers

In dit boek is een aantal essays met casestudies verzameld, naar aanleiding van een conferentie. Het is boeiend om de verschillende onderzoeksmethodieken naast elkaar te kunnen zien. Als je de essays leest krijg je een goed beeld van hoe flux het onderzoeksgebied van framing nog is. Er is nog veel discussie over wat framing nu precies is en wat het niet is. Vooral de casestudies over abortus, de death tax en de doodstraf zijn interessant, omdat het zulke waarden-geladen maatschappelijke thema’s zijn.

 

Framing the debate – Jeffrey Feldman

Feldman heeft een toegankelijke manier van schrijven. Wat zijn boek extra leuk maakt, is dat hij allerlei frames bespreekt naar aanleiding van stukken van de inauguratietoespraken van Amerikaanse presidenten. Hij begint bij President Washington en eindigt bij George Bush in 2002. Als je van toespraken houdt, zal je dit boek zeker waarderen. Hij pluist de masterframes uit in deze toespraken en biedt daarmee inspiratie voor je eigen boodschappen!

 

Artikelen

Geen tijd om dikke boeken te lezen? No problem! Er zijn ook veel artikelen waar je uit kunt putten om meer over framing te leren. Een mooi compact artikel schreef Susan Nall Bates, de eigenaar van het Amerikaanse FrameWorks Institute, een zelfstandig instituut dat frames onderzoekt en advies uitbrengt. In dit artikel legt ze vlijmscherp uit waarom framing onvermijdelijk en ongelooflijk belangrijk is voor welke boodschap dan ook. Het loont ook om hun handboek te lezen.

Een ander artikel dat (hoera!) over de Nederlandse politiek gaat, is van Jaap de Jong in Onze Taal. In het artikel ‘Titanenstrijd of titaantjes? Frames in verkiezingstaal’ gaat hij in op de verschillende framing-pogingen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van 2006.

Nog een interessante case beschrijft ‘Waarom deze man zo lang aan de macht kon blijven’ in de Volkskrant.

 

Op Taalstrategie wemelt het ook van de artikelen over framing (goh!). De best gelezen artikelen zijn:

Wat is framing?

5 essentiële framingtips

Framing is oké

Framing hypotheekrenteaftrek

Hoe te framen deel I

Hoe te framen deel II

Hoe te framen deel III

Werkende woorden: subsidie

Werkende woorden: ontkennen

Ons onbewuste en framing

Reframing dementie

Linkse frames volgens Bosma

Hoe frame je een oorlog?


Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *