Framing: boeken en artikelen

jan. 02, 2012

De interesse in framing begint de afgelopen tijd flink te groeien! Daarom wil ik graag wat goede literatuur delen. Er is veel interessants geschreven door mensen uit verschillende disciplines.


Het is moeilijk kiezen, maar we hebben toch een (klassieke) lijst gemaakt van must-read framingpareltjes. Hebben we iets niet opgenomen in de  lijst en vind je dat onverteerbaar? Laat het ons weten in een reactie!

The political mind – George Lakoff

Dit is geen boek dat je even lui in een weekendje leest. Lakoff legt in dit werk uit wat framing is, hoe het werkt en wat voor consequenties het heeft voor de (Amerikaanse) politiek. Hij heeft een aantal bijzonder interessante cases die hij uitlegt, waaronder ‘the war on terror’ en ‘framing freedom’. Het boek biedt een goed idee van framing als communicatieprincipe en een aantal praktische handvatten. Het nadeel is dat Lakoff een bijzonder overtuigde Democraat is, die flink afgeeft op Republikeinen. Daar moet je dus tegen kunnen. Indien je minder tijd hebt, maar je dit wel interessant lijkt, kan je ook ‘Don’t think of an elephant’ lezen van Lakoff. Dunner en veel korter door de bocht, maar wel lekker snel uit.

The political brain – Drew Westen

Nog een stukje taaier, maar daardoor ook waanzinnig uitgebreid en vol voorbeelden is het boek van Drew Westen. Een dikke pil, waar het woord ‘framing’ nauwelijks in valt. Tóch gaat het daar sluimerend de hele tijd over, aangezien Westen schrijft over emotionele en beeldende taal. Ook Westen is een Amerikaanse politiek-psycholoog, dus sommige voorbeelden zullen niet voor iedereen direct te plaatsen zijn. Desalniettemin is dit een prachtig boek, waarin kennis over psychologie, politiek en communicatie gecombineerd is met vele cases.

Winning with words – Schaffner en Sellers

In dit boek is een aantal essays met casestudies verzameld, naar aanleiding van een conferentie. Het is boeiend om de verschillende onderzoeksmethodieken naast elkaar te kunnen zien. Als je de essays leest krijg je een goed beeld van hoe flux het onderzoeksgebied van framing nog is. Er is nog veel discussie over wat framing nu precies is en wat het niet is. Vooral de casestudies over abortus, de death tax en de doodstraf zijn interessant, omdat het zulke waarden-geladen maatschappelijke thema’s zijn.

Framing the debate – Jeffrey Feldman

Feldman heeft een toegankelijke manier van schrijven. Wat zijn boek extra leuk maakt, is dat hij allerlei frames bespreekt naar aanleiding van stukken van de inauguratietoespraken van Amerikaanse presidenten. Hij begint bij President Washington en eindigt bij George Bush in 2002. Als je van toespraken houdt, zal je dit boek zeker waarderen. Hij pluist de masterframes uit in deze toespraken en biedt daarmee inspiratie voor je eigen boodschappen!

Artikelen

Geen tijd om dikke boeken te lezen? No problem! Er zijn ook veel artikelen waar je uit kunt putten om meer over framing te leren. Zoals het artikel ‘Titanenstrijd of titaantjes? Frames in verkiezingstaal’ over de Nederlandse politiek van Jaap de Jong in Onze Taal. Hierin gaat Jaap in op de verschillende framing-pogingen tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van 2006.  Een interessante case beschrijft ‘Waarom deze man zo lang aan de macht kon blijven’ in de Volkskrant.


Op Taalstrategie.nl wemelt het uiteraard ook van de artikelen over framing. Kijk bijvoorbeeld eens op: Wat is framing?, 5 essentiële framingtips of Framing is oké. Misschien ook interessant: – Hoe te framen deel I, deel II en deel III, Werkende woorden: ontkennen of Ons onbewuste en framing. Veel leesplezier!


Deel dit artikel:

Andere artikelen

17 apr., 2024
Het is feest! Komende vrijdag ontvangt onze oud-stagiair Iris van Weenen namelijk haar masterdiploma! Haar stage bij ons was onderdeel van haar masteropleiding Neerlandistiek en haar superinteressante scriptieonderzoek naar de overeenkomsten tussen talige en visuele frames heeft haar uiteindelijk dat felbegeerde papiertje van de Universiteit Leiden opgeleverd.
09 apr., 2024
Eerder schreven we al eens een artikel over hoe taal je denken beïnvloedt . De conclusie daarvan was: taal is verre van neutraal en heeft zelfs invloed op hoe je de wereld om je heen ervaart. Afhankelijk van de taal die je spreekt kun je bijvoorbeeld bepaalde kleuren beter zien, of onthoud je beter wie precies de schuldige was bij een ongeluk. De manier waarop je iets zegt, heeft effect op hoe we de wereld zien, wat we een logische vervolgstap vinden of wie we aanwijzen als probleemveroorzaker. Een nieuwe Duitse studie vond voor deze conclusie nieuw bewijs én laat zien hoe het invloed heeft op niet alleen ons heden, maar ook onze toekomst.
04 apr., 2024
Misschien dat je nooit in een verhitte online discussie terecht bent gekomen, maar ook in het ‘echte’ leven gebeurt het regelmatig dat we ons gelijk proberen te halen door meer en meer feiten over de ander uit te strooien of dezelfde feiten keer op keer te herhalen. Met toch vaak hetzelfde resultaat: de ander raakt niet overtuigd van jouw visie en sterker nog, hij (of zij) lijkt alleen maar meer overtuigd te zijn van zijn eigen, duidelijk verkeerde, standpunt. Frustrerend!
Share by: