Taakstraf: wegkomen, terugbetalen of leerschool?

6 april 2022

Zo ongeveer elke dag kom je wel een bericht tegen over de rechtspraak. Artikelen over strafzaken en welke eisen het OM stelt of berichtjes over de uitspraak die de rechter deed. Wij klikken er vaak op – uit nieuwsgierigheid natuurlijk, maar ook omdat daar vaak wel wat te halen valt aan framing. Er valt van alles over te zeggen, maar vandaag zoomen we in op een van de strafopties: de framing van taakstraf.


Nederlanders hebben vaak best een dikke mening over het nut en de noodzaak van taakstraffen. Die opinie wordt gevoed door kennis, maar natuurlijk ook door hoe er gesproken en geschreven wordt over taakstraffen. Het valt ons op dat er vier frames lijken te zijn die invloed uitoefenen op de beeldvorming. We lopen ze even door.

Wegkomen

Het eerste frame, dat we vrij vaak tegenkomen, zou je het ‘wegkomen’-frame kunnen noemen. In dit frame stelt de framegebruiker dat een dader ‘wegkomt met een taakstraf’. Zonder dat dit vaak geëxpliciteerd wordt, komt uit dit frame naar voren dat de gebruiker vindt dat een taakstraf weinig voorstelt in vergelijking met bijvoorbeeld een celstraf. Zo lazen we bijvoorbeeld bij de Gelderlander: ‘Op snelweg bij Nijmegen aangehouden met 47 kilo drugs in kofferbak: zwakbegaafde drugsezel lijkt er met taakstraf vanaf te komen’. In de Telegraaf spotten we: ‘Taakstrafje voor kopschopper agent’. Het is een frame dat zich dus negatief uitlaat over taakstraffen en vaak wordt het vergezeld met het ‘Softies’-frame rond rechters, OM en politie.

Terugbetalen

Het tweede frame noemen we het ‘terugbetaal’-frame. In dit frame staat centraal dat het nut van een taakstraf is dat mensen met tijd en moeite terugbetalen aan de maatschappij. Door klusjes te doen die liever niemand wil doen. Soms zit er daardoor ook een soort aspect van gêne in dit frame verborgen: een taakstraf is lullig omdat je publiekelijk rotklusjes staat te doen. Dat zagen we bijvoorbeeld in een stuk op de website van NPO Radio 1: ‘Dat is voor mij m'n straf: dat iedereen ziet, dat is iemand die een taakstraf uitvoert. Ik hoor ze denken: dat is zo'n schavuit van de straat.’ Dit frame hóéft overigens niet de focus te leggen op het ‘gênante’ van de taakstraf. Zo lazen we op de website van de Reclassering bijvoorbeeld: ‘Een werkstraf is een straf waarbij de rechter of het OM iemand verplicht een aantal uren zinvol en onbetaald werk te doen dat een publiek doel dient. Zo doet de werkgestrafte iets terug voor de samenleving’. Hier ligt de nadruk dus echt op het inzetten van tijd ten gunste van de maatschappij.

Leerschool

Het derde frame zou je het ‘leerschool’-frame kunnen noemen. In dit frame ligt de nadruk op het feit dat een gestrafte een lesje moet leren zodat hij of zij niet meer de fout in gaat. De straf hoeft in dit frame dus niet per sé een zinvol resultaat voor de maatschappij op te leveren (hoewel, het een hoeft het ander niet uit te sluiten), maar moet dus vooral gericht zijn op wat je wil bereiken qua gedragsverandering. Voorbeelden die passen binnen dit frame zijn bijvoorbeeld dat mensen in een bejaardentehuis moeten meehelpen of dat graffitispuiters bij de NS-treinen moeten schrobben en zo leren hoe vervelend de gevolgen van hun eigen daden zijn. Bijkomend voordeel volgens de gebruikers van dit frame: de taakstraf brengt je structuur en een gevoel van verantwoordelijkheid bij doordat je elke dag op tijd moet komen opdraven.

Taakstraf: de geldkwestie

Een laatste puntje dat we nog de moeite waard vinden, is hoe de werkstraf vanuit een financieel perspectief wordt bekeken: het is goedkoper dan een celstraf. Dat lijkt een goed argument, maar mensen met het ‘wegkomen’-frame in hun hoofd zullen hier niet snel overtuigd door worden. Als je dit namelijk combineert, krijg je een redenering als: ‘we vinden rechtvaardigheid te duur, dus laten we een dader maar wegkomen’. Niet heel bevorderlijk voor het vertrouwen in de rechtsstaat. Voor het OM, rechters, strafrechtexperts en het ministerie van Justitie en Veiligheid dus nog een schone taak om het ‘wegkomen’-frame actief te voorzien van tegenframes om op te komen voor de taakstraf.


Let voortaan maar eens op welke frames jij herkent als je iets leest of hoort over een taakstraf. Redeneer je vanuit hetzelfde frame of niet? Wij zijn benieuwd!

Deel dit artikel:

Andere artikelen

18 maart 2025
Mensen denken wel eens dat als we gaan rekenen, dat de invloed van framing daar ophoudt. Maar is dat ook zo? Lang niet altijd. In dit artikeltje gaan we in op de manier waarop taal rond geldzaken invloed heeft op hoe die zaken beleefd worden.
30 september 2024
Metaforen kunnen ontzettend handig zijn. Ze maken een lastig onderwerp concreet en begrijpelijk en hebben ze een sturende kracht: een goed gekozen metafoor bepaalt waar de aandacht naartoe gaat. Als iemand zegt dat hij is 'gegroeid als mens’, is dat inhoudelijk vrij complex, maar toch begrijpen we meteen wat iemand bedoelt en of het bijvoorbeeld goed of slecht nieuws is. Niet zo gek dus, dat wij vaak worden gevraagd om onderzoek te doen naar en advies te geven over metafoorgebruik.
30 september 2024
We hebben de leukste baan op aarde. Althans, dat vinden wij zelf. “Maar wat doen jullie dan de hele dag?” Die vraag krijgen we vaak tijdens workshops en trainingen. Niet zo gek, want framing en nudging klinken voor velen spannend. “Zijn jullie dan echt de hele dag bezig met beïnvloeden?” Nee hoor, wees gerust! Wat we wél graag doen, is mensen helpen om helder en overtuigend te communiceren, zodat zij anderen net zo enthousiast kunnen maken over hun ideeën als zijzelf zijn. Het mooie is dat iedereen wel wat extra overtuigingskracht kan gebruiken, of het nou gaat om een nieuw beleidsplan of om een maatschappelijk thema op de kaart zetten.
Share by: